ROSTFRITT

COLLEGE RAYMOND MONDON

Material

Fasaden är i huvudsak klädd i rostfritt stål i två olika utföranden, blankglödgad (2R) och borstad finish, samt prefabricerat och lackerat galvaniserat stål.

Val av fasad

Kärnverksamheten i denna yrkeshögskola är mat och gastronomi, och på grund av det rostfria stålets kvaliteter är ju detta ett ständigt närvarande material i allt från kastruller och bestick till köksinredningen. Därför var det ett självklart val för mig att även låta det rostfria stålet och dess kvaliteter uttryckas på ett tydligt sätt genom byggnadernas fasader.

Inspiration till fasad

Undervisningen som hålls här är uppdelad i teori och praktik, vilket gjorde att vi valde att utforma två distinkta byggnader. Den ena är rektangulär med två våningar, som kallas ”le piano”, ett uttryck vars innebörd är den centrala köksön i professionella kök. Den övre delen av byggnaden är klädd i överdimensionerade paneler i borstat rostfritt stål. Den andra byggnaden inrymmer lobby, bibliotek och klassrum, och kallas ”la barre” eftersom den påminner om en chokladkakas aluminiumförpackning. Fasaden är här klädd i kassetter av blankpolerat rostfritt stål. Genom diskreta pyramidliknande veck reflekteras ljuset på ett spännande sätt och skapar en euforisk stämning på platsen.

Fasadens förändringsprocess

Fasaden ser lika fin ut nu som när den var ny, vilket var anledningen till att vi valde just rostfritt stål.

Bernard-RopayNAMN Bernard Ropa
PROJEKT College Raymond Mondon, Metz, Frankrike
SLUTFÖRT 2011
ARKITEKTBYRÅ Ropa Architecture

Foto: Luc Boegly

College Raymond Mondon, Metz, Frankrike av Ropa Architecture. Foto: Luc Boegly

 

Färdigheter

Upplagt på

januari 4, 2016